Sayfalar

21 Ekim 2014 Salı

Muzlu Muffin (Akçaağaç Şuruplu)

Aslinda bu bir muffin tarifi ama muffin kalibi kullanmayi sevmedigim icin kucuk bir pisirme kabinda pisirip minik dilimler halinde kesiyorum. Uzun suredir yemeklerde ve pastalarda tam bugday unu kullaniyorum. Beyaz tam bugday ununu kesfedene kadar keklerde ve pogacalarda baya bir husrana ugramistim. Beyaz tam bugday unu beyaz unla karsitirilmamali. Isminde beyaz gecmesinin nedeni normal tam bugday ununa gore renginin daha beyaz olmasi ama normal tam bugday unu gibi basagin tamamindan yapiliyor. Unun cesidi yapildigi bugdaya gore degisiyor mesela tam bugday unu kirmizi  bugdaydan yapilirken, beyaz tam bugday unu beyaz bahar bugdayindan uretiliyor; daha az gluten ve protein iceriyor. Tam bugday unu ile yaptigim pogacalar mesela daha koyu renkli ve sert olurken beyaz tam bugday unuyla yaptiklarim cok daha lezzetli ve yumusacik oluyor.  Tariflerdeki beyaz un miktarini beyaz tam bugday unuyla degistirirken bire bir ayni oranda kullanabilirsiniz ancak tam bugday ununu beyaz un miktarindan daha az koyarak tarifi dengelemek gerekiyor. Tek dezavantaji beyaz tam bugday ununun her markette bulunmuyor olmasi. Ben her zaman Trader Joes'un Baker Josef's markali urununu aliyorum. Bu tarifte de onu kullandim.

Ayrica islenmis seker tuketimini azaltmak icin akcaagac suruplu ya da balli kekler deniyorum bu aralar. Bu tarif hem muzun hem de surubun etkisiyle benim icin yeterince lezzetli ve tatli oluyor. Asiri tatli kekler, muffinler sevenler icin bu uygun bir tarif degil tabii ki. Akcaagac surubu alirken dikkat edilmesi gereken uzerindeki "gercek" (real) ibaresidir, cunku piyasada misir surubundan yapilmis akcaagac surubu satiliyor.

Muzlu Muffin
1 kap 237 ml su alan bir kaptir. ABD standardinda 1 cup. Mesela benim neskafe fincanlarim tam bir kap geliyor. Asagidaki oranlarda yaparsaniz 9 tane normal kek boyutunda, daha kucuk kesilirse de 12 tane mini kek boyutunda muffin elde edebilirsiniz.

1.5 kap beyaz tam bugday unu
1 cay kasigi karbonat (baking soda)
1/2 cay kasigi kabartma tozu (baking powder)
1/2 cay kasigi tarcin
115 gram eritilmis tereyag (ABD'deki 1 stick)
2 yumurta
1/3 kap akçaağaç şurubu (maple syrup)
2 olgun muz (Ne kadar olgun olursa kek o kadar tatli oluyor)
1/2 kap ceviz, findik, fistik vs. (Ben eklemedim. istege bagli)

Once yagi eritin, muzlari da catalla iyice ezin. Butun kuru malzemeleri bir kaba ekleyin. Yag, yumurta, surup ve muzu da ekleyerek iyice karistirin. Bu bir muffin tarifi kek tarifi degil, o yuzden biraz kati bir karisim elde edeceksiniz, endiseye gerek yok :) Yaglanmis 9x9 inc bir tepsiye doktum ve 350F/175 derece sicaklikta onceden isitilmis firinda uzeri kahverengilesene kadar yani yaklasik 40 dakika pisirdim. Daha buyuk bir tepsiye dokmek isterseniz butun malzemeleri iki katina cikartabilirsiniz. Eger normal boyutta muffin kalibina (12'li) koyduysaniz 25 dakika, kucuk muffin kalibina (24'lu) koyduysaniz da 15 dakika pisirmek yeterli olacaktir. Ayrica bu muffinler dondurmak icin cok ideal. Ozellikle okula, ise ogle yemegi goturenler ya da cocugu icin okula beslenme cantasi hazirlayanlar icin cok hayati baya kolaylastiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder