Sayfalar

21 Ekim 2014 Salı

Mantarlı, Brokolili Karides Sote

Bu aksam yemek icin karides sote yaptim. Karides sote bizim evde sık sık pisirilen ve cok severek yenilen yemeklerden sadece biri. Soteyi bazen pilavin yaninda bazen de makarnanin uzerinde makarna sosu olarak bazen de polenta, patates puresi ya da salata ile yiyoruz. Karides sote hem lezzetli, hem de cok cabuk pisen kolay bir yemek. Buzlugumda pismemis, kabuklu karidesi hic eksik etmiyorum. Bazen hemen bir kacini haslayip salataya, durume, sandvice koyuyorum, bazen de sote, makarna sosu falan yapiyorum. Evde hangi sebze varsa soteye onu koyuyorum. Bazen ispanak, bazen mantar, brokoli, karnabahar, biber hatta kabak ekliyorum. Aslinda taze kabuklu bezelye, taze fasulye, havuc dilimleri, bruksel lahanasi, asparagus bile koyulabilir.

Bu sefer brokolili ve mantarli pisirdim. (Daha once paylastigim karides dürüm ve ispanakli karides sote ile ilgili yazilarim icin linklere tiklayabilirsiniz.) Pittsburgh'ta deniz urunleri alabilecegimiz Wholey's diye bir market var. Hem taze, hem dondurulmus bir cok balik ve deniz urunu cesidi satiyorlar. Karidesi her zaman dondurulmus olarak oradan ya da Trader Joes'dan aliyorum. Ozellikle ciftliklerde uretilmeyen (wild-caught) kirmizi Arjantin karidesini tercih ediyorum. Hem fiyati uygun oluyor hem de istakoz eti gibi bir dokusu ve tatli bir lezzeti var. Meksika Korfezi'nde yakalanmis hicbir baligi wild caught olsa bile almadigim gibi Asya ulkelerinde ya da Latin Amerika ulkelerinde uretilmis ciftlik deniz urunlerini de almiyorum. Onun yerine Meksika Korfezi haric ABD'de uretilmis ciftlik deniz urunlerini tercih ediyorum cunku ABD'deki antibiyotik ve kimyasal kullanim sartlari daha kisitli ve daha iyi kontrol ediliyordur diye dusunuyorum.

Malzemeler: (2 kisilik)

1 kucuk boy sogan                       1 biber
3 dis sarimsak                              1 yemek kasigi salca
Yarim kilo civari karides                Baharat
3-5 adet mantar                            Zeytinyagi
4-5 cicek brokoli

Once sogani, sarimsagi, biberi salca ile azicik kavurup karidesi ekledim. 1-2 dakika kavurduktan sonra yarim cay bardagi kadar sicak su ekledim. Su kaynadiktan sonra tencerenin kapagini kapatip 8 dakika kadar pisirdim. Sonra uzerine brokoliyi ekledim. Kapagi kapali olarak 5 dakika kadar daha pisirdikten sonra mantari ekledim ve bir 5 dakika daha pisirip kirmizi biber, tuz, karabiber ve kimyon ekleyerek ocagi kapattim. Yani karides toplamda 18 dakika kadar pisti. Karides icin bu sure yeter, daha fazla pisince karidesler kuru oluyor hem de parcalanip dagilabiliyor.

Naneli, bol soganli bir coban salatayla cok lezzetli ve saglikli bir aksam yemegi oldu bizim icin. Siz de denerseniz simdiden afiyet olsun!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder