Sayfalar

30 Eylül 2014 Salı

Menengiç Kahvesi

Menengic kahvesiyle  Turkiyeli arkadasin evinde misafirken tanistim. Turkiye'de hic denk gelmemis, icmemistim. Turk kahvesi burada marketlerde bulunuyor ama memengic kahvesi hic gormemistim. Yillar sonra Turkiye'den menengic kahvem evimize es durumundan girdi :)) Ismi aslinda kahve gibi pisirildigi icin kahve ama kahve cekirdeginden yapilmiyor. Degisik yorelerde citlenbik, citlik, menengic, yabani antep fistigi ya da cedene diye anilan ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan yetişen bodur sakiz yaprakli bir agacin minik meyvelerinden yapilir. Kokulu ve cok yag iceren  bu meyvenin kabugu ham iken kirmizi renktedir ancak olgunlastikca yesile doner.Kavrulduktan sonra citir citir da yenebiliyormus ancak kahve icin kavrulduktan sonra ogutulen menengic macun haline getiriliyormus. Iste bana da Antep'ten kucuk bir kavanoz menengic macunu geldi.


Normal Turk Kahvesi gibi pisiriliyor ancak su yerine sut de kullanilabiliyor hatta ben her bir fincan icin yarim sut, yarim da su kullandim cunku zaten menengic cok yagli. Hatta kavanozda bekleyen macunun yagi uzerine cikiyor. Tadi sanki antep fistigi aromali Turk kahvesi gibi ve agizda yagli bir hissiyat birakiyor ama cok lezzetli. Kahve gibi kafein icermiyor o yuzden gonul rahatligiyla icilebilir.

1. fotograf: http://www.bitkilerinsifalitedavisi.com/menengic-kahvesi.html
2. fotograf: http://safcay.com/menengic.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder