Sayfalar

29 Nisan 2014 Salı

Kapari


Bu aralar kapariyi (Capers) kesfettim, yani aslinda kapariyi bir kac restoranda somon baliginin yaninda yemistim ama ilk defa gecen haftalarda Costco'da gorunce bir de kendim deneyeyim dedim ve salataya ekledim. Acimtrak, eksi ve tuzlu tadini salataya, somondan cok daha fazla yakistirdim. Tuz icerigi yuksek olan kapariyi once biraz ilik suda bekleterek salatalarima ekliyorum ve salatama ayrica tuz eklemiyorum.


Kapari, bahar aylarında beyaz renkli çiçekler açan, dikenli, yere yatık çalı görünümlü bir bitkinin olmamis tomurcuklariymis aslinda. Beyaz cicekleri gercekten cok sevimliymis. Genelde duvar diplerinde cikan kapari ayni zamanda erozyonu onluyormus. Halk arasinda kebere, gebre, gebreotu veya kedi tırnağı da deniyormus. Akdeniz ikliminde olan bolgelerde, ozellikle Denizli'de yetistirilen kaparinin 100 gram kaparide kuru madde olarak; 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid bulunuyormus. Dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe; yaprakları sertleşmiş dalları ve kökleri de ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde değerlendiriliyormus. Almanya, Ispanya ve Italya basta olmak uzere Avrupa ulkelerinde ve ABD'de daha fazla tuketiliyormus. Agri kesici, kandaki trombosit uretimini hizlandirici ve karaciger fonksiyonlarini duzenleyici etkisi bulunan kapari yuksek tuz iceriginden dolayi tansiyonu yuksek olan kisiler tarafindan az tuketilmelidir. Ben simdilik salataya koyuyorum ama aslinda makarna sosunda, sandviclerde, dolmalarda, pilavlarda, pizzada ve her tur balik ve et yemeginin yaninda tek basina garnitur olarak ya da baska garniturlerle karistirilarak kullanilabilir.

Soldaki iki fotograf: http://passionfruitgarden.com/category/homemade-produce/pickles-relishes/
                            http://pphotography-blog.blogspot.com/2012/01/beautiful-caper-flower.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder