Tayland Mutfagi'nin uluslararasi duzeyde taninir olmasi Tayland'in 1960'lardan sonra bir turistik cazibe merkezi haline gelmesinden ve Vietnam Savasi zamaninda o bolgeye Amerikan askerlerinin gitmesinden sonrasina dayaniyormus. Cin, Malezya, Vietnam ve Kambocya mutfaklarindan etkilenen Tayland mutfagi baharati ve aromasi bol yemekler iceriyor ve yemekler ozellikle aci, tatli, tuzlu ve eksinin dengesi gozetilerek pisiriliyormus. Yemeklerin icindeki malzeme, renk ve tat cumbusunden de anlasilacagi gibi Tayland yemekleri icerik ve lezzet olarak cok zengin. Bir kac cesit sebze, et, deniz urunu, baharat, ot, noodle/makarna, hindistan cevizi suyu/sutu bir yemekte bulunabiliyor. ABD'ye ilk geldigim zamanlarda denedigim uzakdogu yemekleri bana hep cok agir, tatli ve karmakarisik gelirdi ama sanirim artik damak tadim degisti ve ben bu farkli aromatik lezzetlere alistim. Cin yemegi, Tayland yemegi hatta Japon yemegi ozellikle susi canim istiyor ozellikle Turkiye'ye gidip uzun sure kalirsam. Asya mutfaklarindan bir Vietnam mutfagina alisamadim sanirim. En son onlarin meshur corbalari Pho'yu denedim ama pek lezzetini alamadim.
Pittsburgh'ta cok fazla Tayland restorani var ve diger Asya restoranlarina gore Tayland restoranlari hem cok şık hem de cok temiz. Daha once Bangkok Balcony, Silk Elephant ve Noodlehead gibi yerleri denemistim. Hepsi de gercekten guzel restoranlar. Bugun yeni bir Tayland restorani daha denedim, Thai Cuisine. Bu restorani daha once burada yasayan bir arkadasimiz onermisti ve Yelp ve Tripadvisor'daki yorumlari da iyiydi. "Yesil korili tavuk" ve "kalamarli karisik sebze" siparis ettik ve yaninda istegimiz uzerine esmer pirinc pilavi geldi. Genelde Cin restoranlarinda falan esmer pirinc opsiyonu olmuyor ama Tayland restoranlarinda hem beyaz, hem esmer hem de siyah pirinc gibi opsiyonlar oluyor.
Tayland mutfagindaki korili yemekler belli bir kori ezmesi (curry paste) ile yapilan yemeklerdir mesela yesil kori yemegi icinde tayland feslegeni ve yesil biber olan yesil kori ile pisiriliyor. Kori ezmesinin disinda hindistan cevizi sutu ya da suyu, et ya da deniz urunleri, sebzeler, otlar kullaniliyor. Tayland yemeklerinin Hindistan yemeklerinden farki, Hindistan mutfaginda kurutulmus baharat karisimlari yogun olarak kullanilirken, Tayland mutfaginda daha cok taze otlar ve aromatik yapraklarin kullaniliyor olmasi.
Hazir yesil kori ezmesi marketlerde satiliyor ancak evde yapmasi da gayet kolay. Yesil biber, sogan, sarimsak, zencefil, limonotu, lime denilen yesil limon kabugunun rendesi, kisnis otu koku (coriander root), kimyon, karabiber, karides ezmesi ve tuzun mermer havanda ya da blenderda ezilmesiyle elde edilebiliyor. Malzeme cok gibi hatta bazilari evimizde cok bulunmayan seyler ancak her zaman kendimize gore degistirebiliriz :) Yesil limon yerine normal sari limon kabugu, limonotu yerine defne yapragi, eksisini dengelemek icin limon suyu, maydanoz falan ekleyebiliriz hatta.
Bu yesil ezmenin 1 kasigini hindistan cevizi yaginda kavurup uzerine yarim kap hindistan cevizi sutunu ekleyip, kaynamaya baslayinca eklemek istedigimiz diger sebzeleri (dogranmis mantar, yesil/kirmizi biber, asparagus, soya ve bambu filizi) ve tavugu/karidesi/eti de ekleyip et pisene kadar pisirmek yeterliymis. Bu yemek hindistan cevizi sutu icinde sebzeler ve etten olusuyor. Hindistan cevizinin tatlimsi tadi agirlikta ama biberden biraz acimsi, limon kabugu rendesi ve limonotundan dolayi da biraz eksimsi :)
Siparis verdigimiz yemeklerden biri olan yesil korili tavuk cok lezzetli bir yemek. Biraz tatlimsi ve hindistancevizi sutunun tadi yemegin suyunda epey yogun. Sanirim sut sevmeyen biri icin biraz agir bir yemek olur bu. Degisik tatlara acik olmayan birinin de sevecegi turden bir yemek degil kesinlikle fakat siparis ettigimiz diger yemek olan kalamarli kavrulmus sebzeler ilk defa Tayland yemegi deneyecek olanlar icin cok uygun, tuzlu bir yemek en basta :) Balik sosu, soya sosu ve cesitli baharatlarla vokta kavrulmus taze bezelye, brokoli, havuc, yesil biber, bebek misir, bambu filizi gibi sebzelerin uzerine marine edilmis kalamar parcalari atilmis. Bu yemegin kalamar yerine tavuk ve tofu secenegi de var. Kalamarlar yumusacik ve cok lezzetliydi.
Cok temiz ve sakin bir restoran olan Thai Cuisine'in yemeklerini cok lezzetli bulduk. Boyle seyler soyleyince kendimi dunyanin en kotu baklavasini/lahmacununu/donerini cok sevdigini anlatan Amerikalilar gibi hissediyorum, itiraf edeyim :) ABD'deki cogu Turk restoranini pek begenmegen ve yemeklerin Amerikan damak tadina gore degistirildigini goren biri olarak bu uzakdogu restoranlarinda yedigimiz yemekler gercekten orijinali gibi midir diye sorular aklima gelmiyor degil ama cevabini hic Cin'e, Tayland'a falan gitmedigim icin bilmiyorum. O yemekleri bir de asil vataninda denemek gerek gercekten oralarda da boyle mi/bu lezzette mi yapiliyor anlayabilmek icin ama simdilik biz seviyoruz. En azindan bizim damak tadimiza uyuyor. Sevdigimiz restoranlar listesine bir yer daha ekleniyor boylece :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder