Sayfalar

5 Ocak 2014 Pazar

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Bamya, Dunya'da en cok Hindistan'da uretilen, kucukken cogu kisinin yemeyi reddettigi, besin degeri yuksek bir sebzedir. Herhalde sevmeyeni oldugu kadar, benim gibi "en sevdigim sebze bamyadir" diyecek kadar seveni de coktur. Bazilarinin bu sebzeyi sevmemesinin sebebi de cocukluklarinda evde guzel pisirilmiyor olmasi diye dusunuyorum cunku annem cok guzel, tam kivaminda, ici disina cikmadan pisirebiliyordu ve o yuzden zeytinyagli bamyaya karsi hic bir zaman nefretim olmadi. Sevgimin nedeni ise eksi olmasi sanirim cunku ben eksi yemekleri ve salatalari zaten seven bir insanim. O yuzden ne zaman Turkiye'ye tatile gitsem, annemden pisirmesini istedigim bir kac yemekten biri oluyor bamya. ABD'de taze bamyalar hep cok buyuk oluyordu, hic alip zeytinyagli yemegini yapmaya cesaret edememistim. Bu buyuk bamyalari mangalda pisiriyolar ya da kizartiyolar. Turk marketlerinde dondurulmus bamya goruyordum ama dondurulmus bamya lezzetli olur mu bilemedigimden ona da cesaret edemiyordum fakat sonunda bir deneyeyim dedim. 450 gr.lik Superfresh'in temizlenmis, dondurulmus bamyasindan aldim ve cok memnun kaldim.

Tarifim soyle:
1 kucuk sogan
1 kucuk domates (yoksa salcayi 2 kasiga cikartabilirsiniz)
1 yemek kasigi salca
450 gr dondurulmus bamya
Yarim limon
Tuz

Sogani yemeklik dogradim, uzerine de domatesi rendeledim. Salcasini da ekleyip domatesin suyu gececek kadar cok az kavurdum. Uzerine de bir su bardagi kadar sicak su ekledim ve su kaynayinca donmus bamyayi hic cozdurmeden tencereye biraktim. Uzerine de yarim limon suyu ekledim. Suyun tekrar kaynamasiyla altini kisip 40 dk kadar kapagi kapali sekilde pisirdim. Tuzunu da ekledim ve bamya yemegim hazir, yaninda bulgur pilavi ile.

Inanilmaz lezzetli bir yemek oldu. Bamyalar hic dagilmadi cunku hem cok asiri pisirmedim hem de cok fazla karistirmadim. Internette okuduklarima gore limon suyu da dagilmasini onluyormus. Daha pisirdigim bamya bitmeden bugun gittim bir poset daha bamya aldim :) Zaten ne sebze yemegi yapacagimi bilemiyordum, dondurulmus bezelye cok alip, pisiriyordum artik bamyayi da ayda 1-2 defa yaparim diye dusunuyorum. Etlisini yapanlar da var ama bence bamya zeytinyagli daha lezzetli oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder