Sayfalar

9 Ocak 2014 Perşembe

Firik Bulguru

Gecen hafta Costco'da uzerinde "Freekeh" yazan bulgura benzeyen bir urun gordum ve hemen acaba bu bizim Guney Dogu Anadolu taraflarinda bilinen firik bulgurumu (ya da firik bugdayi) diye aklima geldi. Hemen internette kucuk bir arastirma yaptim ve gordum ki bu urun meger bizim firik bulguruymus. Turkiye'deyken hic yememistim ama daha once firik bulgurunun yesil renkli oldugunu duymustum. Costco'da yeni satilmaya baslanan firik bulguru, USDA'nin (ABD Tarim Bakanligi) organik logosuyla 1.8 kg'lik (4lbs) paketlerde 9 Dolar'a satiliyor.

Firik bulgurunu degisik bir cesit bugdaydan yapiliyor ve rengi o yuzden yesil saniyordum ama meger firik bulguru Mayis ayinda toplanan olgunlasmis fakat hala yesil olan bugday basaklarinin ateste tutsulenmesi/utulmesi yontemiyle uretiliyormus. Simdilerde fabrikada nem alici makinalarda kurutulup, utulen firik eskiden tarlada acilan cukurun icine basak destelerinin basaklar alta gelecek sekilde koyulup uzerlerinin kuru cali cirpi ile atese verilmesi yontemiyle kurutulup, sertlestiriliyormus. Daha sonrasinda ise buyuk dibek taslarinda ya da kalburlarda dovulup tanelendikten sonra savrularak bulgurun basaklarinda ayrilmasi saglanirmis. Bu islem sonucunda kirik, tutsulenmis, yesil ve kuru bugday yani firik bulguru elde edilirmis. Firik bulgurunun biraz yanik aromasi, is kokusu ve gevrekligi tutsulenmesinden dolayi yani. Yanik kokusu ve aromasinin cok rahatsiz edici olmamasi icin genelde bire bir oranda normal bulgur ile karistirilarak pisirilirmis. Benim Costco'da aldigim pakette normal bulgur ile firik bulguru karisik zaten. 

Bugun ilk defa firik bulgurundan pilav denedim. Pisirmesi cok kolay, normal bulgur gibi. Bir bardak bulgura bir bucuk bardak oraninda su kullandim ve 20-25 dakikada pisti. Biraz degisik kokusu ve aromasi var ama ben sevdim. Boylece ana yemeklerin yanina pisirmek icin rotasyona soktugum kahverengi bulgur, normal bulgur, kepekli pirinc, siyah pirinc, kepekli makarna, kepekli eriste, quinoaya simdi bir de firik bulgurunu ekledim. 

Tarifim soyle:
1 kucuk sogan, dogranmis
1 kucuk yesil ya da kirmizi biber, dogranmis.
1 kucuk havuc, rendelenmis
1 kasik domates salcasi
2 yemek kasigi zeytinyagi
1 neskafe fincani firik bulguru ve normal bulgur karisimi (benim aldigim pakette karisikti)
1.5 neskafe fincani sicak su
tuz

Zeytinyag, sogan, biber, havuc ve salcayi tencereyi koyup uzerine bulguru, suyu ve tuzu ekledim. Iyice karistirdim. Sogani yagda kavurmak saglik acisindan zararli oldugu icin yemekleri bazen cok az kavurarak bazen de hic kavurmadan pisiriyorum. Bence lezzet acisindan da pek fark olmuyor. Ekledigim su kaynadiktan sonra atesi kisarak tencerenin kapagi kapali olarak 20-25 dakika kadar suyunu cekene kadar pisirdim. Zeytinyagli kuru fasulyenin yaninda bu aksam bizim evde afiyetle yendi :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder