Sayfalar

18 Ekim 2013 Cuma

Humus

Son haftalarda evde humus yapiyorum. Hem yapmasi cok kolay, hem de cok lezzetli. Her yemegin yaninda, bir parca ekmekle ya da cips sosu olarak iyi gidiyor. Besin degeri de cok yuksek. Genelde humusu hazir alirdim ama yapmasi cok kolay oldugu icin hic hazir almaya ihtiyac yokmus. Humusu yapmak icin mutlaka bir blender ya da mutfak robotuna ihtiyac var. Bazilari mermer ya da demir agir havanlarla da ezebiliyor ama blender ile yapmak isi cok kolaylastiriyor. Puruzsuz bir humus elde etmek icin hasladigim nohutlarin kabuklarini cikardim. Haslanmis islak nohutu 2 parmaginizin arasinda ezmeden sıkınca kabuk parmak ucunda kalirken nohut icinden firlayip kabugundan ayrilmis oluyor :) Cok fazla vakit almiyor. Ben 10 dk icinde 1.5 su bardagi nohutu kabuklarindan ayirdim. Eger mutfak robotu kullaniyorsaniz belki kabuklari da ezilip yine puruzsuz bir humus hazirlayabilirsiniz ama ben el blendiri kullaniyorum ve eger kabuklarini cikarmazsam kabuklar aynen kaliyor humusun icinde.

1.5 su bardagi nohut (haslanmis ya da konserve)
2 yemek kasigi tahin
1 dis sarimsak
Yarim limon suyu
3 yemek kasigi zeytinyagi
5 yemek kasigi su
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi kirmizi biber
1 cay kasigi karabiber
1 cay kasigi nane
1 cay kasigi kuru maydanoz (taze maydanoz da olabilir)

Hepsini bir kapta blenderdan gecirince humusum hazir oluyor. Eger daha akici istiyorsaniz icine biraz daha su ya da zeytin yagi ekleyebilirsiniz. Servis tabagina alinca uzerine biraz zeytinyagi gezdirerek sunum yapabilirsiniz. Buzdolabindaysa 5 gun kadar bozulmadan saklanabiliyor. Eger dondurmak isterseniz kucuk saklama kaplarinda buzluga koyabilirsiniz. Kucuk saklama kaplariniz yoksa buz kalibinda dondurabilirsiniz. ABD'de supermarketlerde degisik lezzetlerde humuslar satiliyor. Mesela kozlenmis biberli, patlicanli, avokadolu, kirmizi pancarli, kozlenmis domatesli, kuru domates-biberli, zeytinli, feslegenli, fistikli, ispanak ve enginarli. Nasil bir tat elde etmek istiyorsaniz bu tarife ekleyerek yapabilirsiniz. Ben gelecek hafta avokadolu yapmayi deneyecegim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder