Sayfalar

25 Eylül 2013 Çarşamba

Karabugday (Buckwheat, Grecka)

Gecenlerde supermarketin makarna reyonunda bakinirken hic daha once gormedigim makarna cesitleri oldugunu farkettim. Son bir kac senedir tam bugday kepekli makarnalardan aliyordum ve yine oyle yapacaktim ki karabugday denilen bitkiden uretilen undan yapilan makarnalari kesfettim. Tabii ki almaya cesaret edemegim icin once internetten karabugdayin ne oldugunu arastirdim. 

Karabuğday (Fagopyrum esculentum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından Fagopyrum cinsine mensup bir bitki turuymus yani tahıl gibi görünmesine karşın tahıl değildir. Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilmektedir. Oda sıcaklğında suda bir saat beklese bile pişmeden de yenecek hale geliyormus. Salatalarla, çorbalarda, dolma içlerinde ve tek başına yenebilen harika besleyici, hem zengin hem lezzetli bir ürünmus. Glüten içermediği için (gluten-free) Glüten alerjisi olanlar ve Çölyak hastaları için ideal bir pilav, makarna, ekmek vs alternatifidir.

İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destek­leyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen, koles­terolün azalmasını sağlayan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lig nan maddesini içeren, safra taşı oluşumunu engelleme­de yardımcı görev üstlenen, kan şekerinin daha iyi bir biçimde kontrolünü sağlayan ve bu özelliğiyle şeker hastalığına ve hastalarına iyi gelen, açlık duy­gusunu bastırmada üstlendiği işlevi büyük olan bir gıda ham maddesidir. Bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir, ayrıca rutin ve qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.


1 kap (170 g)
Kalori 583
Yagdan elde edilen kalori 52
Toplam yag 5.8g9%
Doymus Yag 1.3g6%
Kolestrol 0mg0%
Sodyum 2mg0%
Karbonhidrat 121.5g41%
Fiber 17.0g68%
Seker 0.0g
Protein 22.5g
Vitamin A 0% · Vitamin C 0%
Kalsiyum 3% · Demir 21%


En iyi Ozellikleri:



  • Dusuk doymus yag orani
  • Sifir kolestrol
  • Dusuk sodyum
  • Sifir seker
  • Yuksek fiber miktari
  • Yuksek manganez miktari
  • Yuksek magnezyum miktari 

  • Makarna yemegi sevenler icin iyi bir alternatif. Ben simdiden karabugday makarnasini da alisveris listeme ekledim. En yakin zamanda karabugday makarnasini deneyecegim tabii ki karides sosu ile. Siz de denemek isterseniz Amerika'da buckwheat pasta diye bir cok markette bulabilirsiniz. Turkiye'de supermarketlerde satiliyor mu emin degilim ama bu websitesinden satin alinmasi mumkun. Biraz pahali gibi ama degisik tatlar denemeyi seviyorsaniz bir alin deneyin derim. 


    Eger karabugdayin kendisini bulabilirseniz, pilav gibi ana yemeklerin yanina da pisirebilirsiniz.Pisirmeden once mutlaka sicak suyla yikayiniz. Bir bardak karabugdaya iki bardak sicak su ve bir kasik tereyag ekleyerek suyunu cekene kadar pisirebilirsiniz. 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder