Fas (Morocco) her zaman gormeyi istedigim Akdeniz ulkelerinden biri olmustur. Kuzey Afrika'nin en bati ucunda hem Akdeniz'e hem de Atlas Okyanusu'na kiyisi olan Fas eminim ki bir cok dogal ve tarihi guzellige sahiptir. Bir kac ay once Anthony Bourdain'in Parts Unknown (Bilinmeyen Yerler) isimli belgeseller dizisinin Fas'i konu alan bolumunu izlemistik. Hem yemekler, hem de gezdikleri yerler bizi cok etkilemisti ve yakin zamanda ne yazik ki Fas'a gitme ihtimalimiz yoktu ancak yemeklerinin tadina bakabilirdik. Acaba Pittsburgh'ta Fas yemekleri yapan bir yer var mi diye aklimiza geliverdi. Google arama motoru sayesinde Fas'li bir aile tarafindan isletilen Kous Kous Cafe isimli bu kucuk ve sevimli restorani boyle kesfetmistik. Burasi da Pittsburgh'un kendine has, enteresan yerlerinden biriydi cunku 2009 yilinda acilan bu yerin sahibi ve sefi Abdel Khila aslinda tam zamanli calisan bir ogretmen.Yaptigi yemeklerde annesinden ilham alan sef burayi acmadan once bir cok yerel ve zincir restoranda calismis. Ogretmenlik meslegini hala devam ettirdigi icin restoranin calisma saatleri biraz kisitli; Sali'dan Cumartesi'ye aksamustu 5'ten 10'a kadar, Pazar gunu ise sabah 11:30'dan oglen 3'e kadar acik. En fazla 23-24 kisiyi ayni anda agirlayabilen mekan gercekten cok kucuk. Calisma saatleri de kisitli oldugu icin mutlaka rezervasyon yaptirmak gerekiyor. Gecen haftasonu, Cumartesi gecesi icin sabahtan aradigimizda aksam saat 6 ve 7:30 icin dolu olduklarini ama 8:30 icin rezervasyon yaptirabilecegimizi soylediler; bu arada mutfak 10'da kapaniyormus. Duzenli sekilde menusu degisen mekanda geleneksel Fas yemekleri modern ve yaratici yaklasimlarla zenginlestirilmis. Cogu yemegin icinde kayisi sosu, taze incir gibi bana degisik gelen unsurlar vardi.
Once kendi pisirdikleri ekmeklerden getirdiler; tabii ki sicacik ve yaninda zeytinyagi ile. Baslangic menusunden icinde humus, kozlenmis biber, patlican ve pide (pita) olan "platter" (9.5 dolar) istedik. Hepsi cok taze ve lezzetliydi. Bir de o gune ozel spesiyal baslangiclardan "goat cheese cigar" istedik. Cigar da bizim sigara boreginin biraz daha kalin sarilmisiydi. Icinde kuzu eti, keci peyniri, maydanoz ve ispanak vardi; incirli bir sos uzerinde ve etrafinda taze incirle servis edildi. Bu yemek gercekten muhtesemdi. Yufkanin, peynirin ve kuzu etinin tuzlu lezzeti ile tatli incir sosu birlesince muhtesem bir lezzet bir ortaya cikmis. Sanirim buraya bir daha gidersem sadece bunu yemek icin gelecegim; tadi hala damagimda desem abartmis olmam :))
Ana yemeklerden de "Moroccan Salmon (somon) Tagine" (27 dolar) ve "Seafood (deniz urunu)" (28 dolar) sectik. Charmoula sosu (ezilmis sarimsak, kisnis otu, limon, zeytinyagi ve baharatlarla hazirlanan bir sos) ile marine edilmis somon, "tagine" denilen huni seklinde kapagi olan ve bizim toprak güveç kaplarina benzeyen bir kapta yavas yavas pisirilip, kozlenmis sebzelerle ve safranli pirinc pilavi ile servis ediliyor. Ne yazik ki somon bana biraz fazla pismis ve kuru geldi.
Deniz urunleri yemegi ise deniz taragi, karides, kalamar, midye, karalahana, pirinc pilavi, pancar ve balkabagi dilimlerinin uzerine safranla hazirlanmis krema dokulerek hazirlanmisti. Bu yemekte pilav safranli krema ile birlesince biraz lapa gibi olmus ama inanilmaz lezzetliydi. Bir de uzerine deniz urunleri eklenince muhtesem bir tat olmus.Dikkat ettiyseniz Kous Kous Cafe'nin fiyatlari biraz yuksek cunku hem mekan kucuk hem de haftanin 5 gunu sadece aksam yemegi bir gunu de sadece ogle yemegi servisi yapiliyor. Buranin masrafini cikartip biraz da kar edebilmek icin fiyatlari biraz yuksek tutmuslar sanirim. Fiyatlar yuksek ama yemeklerde kullanilan malzemeler cok kaliteli ve sebzeler, etler Pittsburgh yakinlarindaki ciftliklerden, tarlalardan aliniyormus ve yemekler taze taze siparis edildikce pisiriliyor. O yuzden yemeklerin gelmesi biraz uzun suruyor tabii ki ama beklemeye degiyor. Mekanda sadece iki kisi calisiyor; biri restoranin sahibi ve sefi olan Abdel Khila digeri de butun masalarla tek basina ilgilenen bir garson ama ona ragmen yine de servis cok hizli. Ayrica menulerinde glutensiz (gluten-free) yemek secenekleri ya da pirinc pilavinin karabugday (buckwheat) ile degistirilmesi gibi secenekler sunuluyor. Hatta Pazar gunleri sadece brunch icin acik olduklarindan corba, sandvic ve krep servis ediliyor ve butun krepler glutensiz olarak lokal organik karabugday unu ile hazirlaniyor. Bir gun mutlaka brunch icin gitmek farzoldu :) Eger lokal urunlerle taze taze pisirilen degisik, lezzetli yemekler yemek ve kucuk isletmeleri desteklemek isterseniz mutlaka Kous Kous Cafe'ye bir ugrayin. Biraz fiyatlari pahali ama bizim gibi sarabinizi kapip bir ozel gun kutlamasi icin mutlaka gelin derim :)
Salmon tagine fotografi: http://www.yelp.com/biz_photos/kous-kous-cafe-pittsburgh#uNGQ-3OyU5hm-9LLHtPTUg

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder