Sayfalar

27 Ağustos 2014 Çarşamba

NYC'deki Kore Mahallesi (Koreatown) ve Woorijip

Yeni eve yerlesmedir, koltuktur, kapidir derken gezmeye vakit ayirmak zorlasiyor ama kisa vakitleri yakin yerlere gidererek degerlendirmek insana iyi geliyor. Bizde haftasonunu New York City'ye giderek degerlendirdik. New York'ta otopark her zaman sorun oldugu icin ve orada arabaya ihtiyacimiz olmadigi icin otobusle gitmeye karar verdik. Greyhound ile sabah 7'de Port Station denilen otobus terminaline vardik. Greyhound biletleri gercekten cok uygun; iki kisi gidis gelis bilete 70 dolar odedik. Son iki seferdir NYC'ye gittigimizde Airbnb.com'dan ayarladigimiz yerlerde kaliyoruz bu sefer de 116. cadde civarinda bir yerde kaldik. Ev gayet temiz ve guzel dekore edilmisti. Odamiz kucuk olmasina ragmen 2 gun icin yeterliydi. Evde Coco isimli ufak bir kopek vardi. Biz eve ilk geldigimizde yere cisini yapti; ev sahibinin soyledigine gore yabancilari gorunce heyecanlaniyormus :))) NYC'de yapmayi sevdigim sey caddelerde saatlerce yurumek, degisik yerlerde yemek yemek ve gormedigim mahalleri falan kesfetmek. Bizim uc gunluk gezimiz boyle gecti.

New York cok canli bir sehir; her mahallesi, her caddesi ayri guzel ama metrolar, sokaklar, resoranlar yani heryer inanilmaz kalabalik. Bu kalabalik bana bir kac gunlugune tatil icin gittigimde iyi geliyor ama orada uzun sure yasadigim zaman cok zor gelecektir. Yillarca Istanbul'da yasamis biri olsamda bana artik asiri kalabalik yorucu geliyor. Daha duzenli, cok kalabalik olmayan sehirlere ve toplu tasimadan ziyade kendi arabamla bir yerlere cok kisa surede ulasmaya ve otopark sorunu olmamasina cok alistim. Istanbul'a tatile gittigim zamanlarda bile karsidan karsiya gecmekte cok zorlaniyorum. New York bir de cok kirli. Caddelerde bazi yerler tuvalet gibi kokuyor. New York metrosu 100 yasinda oldugu icin her yerde tavan akiyor, fareler cirit atiyor ve sogutma sistemi olmadigi icin istasyonlar yazin cok havasiz ve sicak, kisin ise cok soguk oluyor ama yine de New York gezmek icin guzel. 

Gezimizin ilk gununde once Kore Mahallesi'ne (Koreatown - 32. Cadde'nin Broadway ve Madison Caddeleri arasinda kalan kismi) gittik. Kore yemeklerini ozlemistik cunku Pittsburgh'ta duzgun bir yer bulamadigimiz icin uzun suredir yiyememistik. Kore yemekleri denince akla once marine edildikten sonra barbekude pisirilmis et ve deniz urunu gelir. Hatta bazi Kore restoranlari bizdeki kendin pisir kendin ye mantigindalar. Masalarin ortasinda elektrikli izgaralar bulunuyor ve siparis verilen cig et ve sebzeleri kendi masanda pisirip yiyorsun. Izgaranin etrafina da en az 6-7 cesit meze (banchan) serpistiriyorlar; bizdeki "serpme meze" gibi :)) Benim gittiklerimde genelde kimchi (acili lahana tursusu), yosun salatasi (seaweed), soslu salatalik, soya filizi salatasi, kalamar, kurutulmus balik, marine edilmis lotus kökü gibi mezeler oluyor. Noodle, sushiye benzer kimbaplari, corbalari, bakliyattan yapilan yemekleri ile zengin bir mutfak Kore mutfagi. Ben ozellikle kalbi denilen marine edilmis etlerini ve basta kimchi olmak uzere butun meze cesitlerini cok seviyorum. Hatta Kore barbekusune sadece bu mezeleri yemek icin gidiyorum diyebilirim :) Ayrica barbekunun yaninda butun marul yapraklari ve yesil sogan ve yesillik karsimi getiriyorlar. Pisen eti marulun icine yatirip uzerine de bu yesillik karisimindan ekleyip dürüm gibi yemek amaciyla; acayip lezzetli.

Kore Mahallesi'nde boyle masalarda izgara olan restoranlar bulmak mumkun ama biz ogle yemegi icin bir cok cesit yemegin tadina bakabilecegimiz acik bufe bir restorana girdik; Woorijip. Aslinda restoran gibi degil, daha cok market gibi. Kendilerinin paketledigi yemeklerden ya da acik bufedeki sicak-soguk cesitlerden karton tabaga koyup alip cikmak mumkun ama oturma yerleri de mevcut. Nnoodledan, makarnaya, kimbaptan, barbekuye, salatadan, kimchiye herseyin tadina bakmak mumkun. Ayrica Sapporo gibi Kore biralarini da denemek isterseniz burasi tam yeri. Fiyatlari da cok uygun.

Solda
Sebzeli seffaf noodle (dangmyeon): Tatli patates nisastasindan yapilan noodle haslandiktan sonra susam yaginda sebzelerle kavruluyor.
Kimchi
Portakal soslu tavuk
Kalbi: Kore'ye ozgu soya sosu icinde marine edilip izgarada pisirilmis dana eti.
Kavrulmus beyaz pirinc pilavi
Marine edilmis somon baligi
Sagda
Karabugday (buckwheat) makarnasi (Karabugday ile ilgili yazim icin buraya tiklamaniz yeterli)
Yosun salatasi
Yengec pankeki
Kimbap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder