Sayfalar

3 Haziran 2014 Salı

Karnıyarık

Karnıyarık en sevdigim yemeklerdendir fakat hem biraz zahmetli olmasindan hem de ABD'de kucuk patlican bulmasi zor oldugundan dolayi cok pisirmiyordum. Pittsburgh'a tasindigimdan beri Stan's Market'te kucuk, ince patlicanlardan goruyordum ama gecen haftaya kadar denememistim. Hayatimda belki sadece 2-3 defa karniyarik yapmis olmama ragmen gayet lezzetli oldu. 


Tarifim soyle:

6 kucuk patlican - Alacali soyulmus ve tuzlu suda bir sure beklemis.
200 gram kiyma ya da patlicanin buyuklugune gore her biri icin 2-3 yemek kasigi
1 buyuk sogan - yemeklik dogranmis
6 dis ezilmis sarimsak ya da her bir patlican icin bir dis
2 yemek kasigi domates salcasi  ya da her bir patlican icin yaklasik bir tatli kasigi
1 yemek kasigi biber salcasi  ya da her bir patlican icin bir cay kasigi
1/2 demet maydanoz - ince ince dogranmis
Zeytinyagi
Kirmizi Biber
Tuz
Kimyon
6 adet sivri biber (ABD'de sivri biber bulamadigim icin carliston biberi ince seritler halinde keserek kullandim) - Olmasa da olur.
Ceyrek Domates - Olmasa da olur.

Once sogani ve sarimsagi yagda azicik kavurdum; salcalari ekledim. Salcanin kokusu gidince kiymayi ekleyip kiymanin topak topak kalmamsi icin karistirarak biraz daha kavurdum. Yarim cay bardagi sicak su ekleyerek kiymalar tane tane olana kadar karistirarak yaklasik 10 dakika pisirdim. Uzerine baharatlari, tuzu ve maydanozu da ekleyerek ocagi kapatip karistirdim.

Patlicanlari beklettigim tuzlu sudan cikartip iyice kuruladim. Daha sonra patlicanlari kizartip ortalarindan yarik acip iclerini guzelce tuzladim ve 2-3 kasik icle doldurdum. Uzerlerine kizarttigim yesil biberlerden ve birer parca domates koyarak susledim. Cok derin olmayan yayvan bir tencerenin icine dizerek patlicanlarin uzerlerine cikmayacak sekilde sicak su ve 1 tatli kasigi salca karisimi ekledim. 20-25 dakika kisik ateste kapagi kapali olarak pisirdim. Ayni islemi tepsiye dizip 200 derecede isinmis firinda da yapabilirsiniz. Benim yaptigimin lezzeti yerindeydi ama icini de guzelce tuzlamama ragmen biraz az tuzlu oldu. Kiyma ve patlican baya tuz istiyormus. Yaninda pilav ve cacik ile cok guzel bir aksam yemegi oluyor. Denemenizi tavsiye ederim, o kadar da zor degil sadece vakit aliyor.

1 yorum: