
Madem bu kadar yararli neden eve almiyorum dedim. Meksika ve diger Guney Amerika'da yemeklerde cok kullanilan bu fasulyenin corbasi/yemegi ve puresi cok yapiliyor. Ben daha once puresini denedim, yapimi da cok kolay. Bunlarin disinda haslanmis olarak salatalarda da kullanilabilir.
Siyah Fasulye Puresi:
Geceden islatilan fasulye, ertesi gun iyice haslanip, blenderda biraz su ile puruzsuz hale getiriliyor ve icine tercihe gore baharatlar ekleniyor. Tavuk suyu varsa blendera biraz tavuk suyu da eklenebilir. Su miktari sizin ne kadar yogun bir pure elde etmek istediginize bagli. Cok civik olursa tavada suyu buharlasana kadar biraz pisirebilirsiniz. Icine ince ince dogranmis sogan, domates falan da eklenebilir. Bu pureyi sandviclerin icine surebilirsiniz ya da lavas ekmegi veya cips ile de yiyebilirsiniz. Ozellikle misafir icin cipsle berabe aperatif olarak guzel oluyor. Epey sivi hali baligin ya da tavugun uzerine sos olarak da dokulebilir. Uzerine rendelenmis kasar peyniri ve/veya dogranmis maydanoz da eklenebilir.
Puresinden sonra bugun de yemegini yaptim, corba da denebilir. Pilavin yaninda yemek, salata ile ya da tek basina corba gibi yenebilir. Meksikalilarin "Black Bean Chili" dedigi bu yemek gercekten cok lezzetli, kimyon da ayri bir tat veriyor. ("Black bean" siyah fasulye, "chili" ise aci biber demek.)
Siyah Fasulye Yemegi / Corbasi (Black Bean Chili):
1 kucuk sogan - yemeklik dogranmis
2 su bardagi siyah fasulye - 1 gun onceden islanip, biraz yumusayana kadar haslanir
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi pul biber
1 kucuk havuc - ince ince dogranmis
1 kucuk patates - kup kup dogranmis

2 yemek kasigi zeytinyag
tuz
karabiber
Yarim avokado (istege bagli)
Rendelenmis kasar ya da mozerella peyniri (istege bagli)
Sogan, kimyon, pul biber, salca, zeytinyag, havuc ve patates cok az kavrulup, 2 su bardagi sicak su eklenir. Salca eriyip, su yogun bir kivam alinca fasulyeler eklenir. Su tekrar kaynayinca alti kisik sekilde fasulyeler iyice yumusayana kadar pisirilir - onceden ne kadar hasladiginiza bagli olarak suresi degisir o yuzden ara ara kontrol ederek pisirmek gerekiyor. Tuz ve karabiber eklenir.
Bu yemegin ozelligi suyunun yogun ve kremali gibi olmasi. O yogunluk yemek pisince birazinin blenderda pure haline getirilerek yemegin icine geri eklenmesinden dolayi oluyor. Isterseniz bu islemi yapmadan da yiyebilirsiniz ama bu pure olayi yemege gercekten kivam katiyor ve sanki kremali ya da peynir eritilmis gibi bir suyu oluyor yemegin. Bunun icin yemek pisince yarim su bardagi kadarini blenderda ezerek icine geri ekleyip, guzelce karistirin. Yemeginiz hazir. Tabaklara aldiktan sonra uzerinde rendelenmis kasar peyniri ve kup kup dogranmis avokado ile servis yaptim. Ben salatanin yaninda corba gibi yedim. Kocam da pilavin yaninda yemek olarak yedi. Bu yemegin aynisi diger fasulyelerle de yapilabilir.
güzel bir tarif, diğerlerinden farklı gerçekten.teşekkürler strawberry...
YanıtlaSilTesekkurler! Afiyet olsun.
Silsiyah fasulye harika bir şey ancak hala sadece ithal edildiğinden fiyat çok yüksek. en son amerika'dan gelirken biraz getirdim ($4/kg) ama burada sadece sezon marka var ve çok pahalı. uygun fiyata satan bir yer biliyor musunuz? bu arada yemeği ve çorbayı kişnişle denemenizi de tavsiye ederim. sevgiler.
YanıtlaSiltesekkurler ben de ilk defa deneyecegim tarifinizle ��
YanıtlaSil