Karnabahar mi yoksa karnibahar mi bilemeyiz cogu zaman ama dogru olani karnabahardir. Turpgillerden olan bu bitkinin yapraklari lahanaya, cicekleri de brokoliye benziyor fakat sadece cicekleri yeniyor. Sari, mor ve beyaz cesitleri var ama ben simdiye kadar mor olanini hic gormedim. Bir yerde denk gelirsem mutlaka onu da deneyecegim. Karbonhidrat ve yag seviyesi dusuk olan bu sebze yuksek C-vitamini, lif, folik asit, su icerigi dolayisiyla besleyici bir sebzedir. Ayrica icerigindeki bir maddenin DNA'yi onarici ve kanser hucrelerinin cogalmasini yavaslatici etkisi oldugu kanitlanmis. Ancak bu onemli madde karnabaharin kaynatildigi ilk 5 dakikada % 30 oraninda, sonraki 5 dakikada % 50 oraninda ve 30 dakika kaynatildiginda ise % 75 oraninda azalmaktadir. Bu yuzden karnabaharin besleyici iceriginden en yuksek oranda faydalanabilmek icin buharda, mikrodalgada ya da cok kisa sureli tavada cok az yagda kavurma (stir-fry) suretiyle pisirmek gerekiyor. Ben genelde makarna sosu falan yapmiyorsam sebzeleri buharda ya da firinda pisirmeyi tercih ediyorum. Buharda pisirmek icin tencerenin icine oturtulan buharda pisirme aparatini kullaniyorum. Zaten genelde dondurulmus sebze aldigim icin buharda cok cabuk yumusuyorlar. Karnabaharin en cok kizartmasini severim aslinda ama evde kizartma yapmayi sevmedigim icin besamel soslu karnabar ya da deniz urunlerinin yaninda zeytinyagli, limonlu, sarimsak soslu salata gibi yemeyi tercih ediyorum. Bazen de salatalara ekliyorum. Corbasinin yapildigini duyuyordum ama simdiye kadar hic denememistim. Brokoli corbasi ara ara pisiriyorum ama ilk defa dun karnabahar corbasi pisirmeye cesaret edebildim.
Malzemeler:
1 kucuk boy karnabahar (Kucuk parcalara ayirip buharda pisirdim ama isterseniz az suda haslayin fakat haslama suyunu dokmeden corbanizi pisirin)
1 kucuk boy havuc (Ufak ufak dogranmis)
1/2 kucuk boy sogan (Ufak ufak dogranmis)
2 yemek kasigi un
2 cay bardagi sut
1 yemek kasigi yogurt
1 yemek kasigi tereyagi
Tuz
Karabiber
Pul biber
Iki su bardagi sicak suyla havuc ve sogani yumusayana kadar kaynattim. Buharda pisirilmis karnabaharlardan 3-5 parcasini sonradan corbaya eklemek icin ayirdim ve kalanini suya ekledim. Ayri bir tencerede yagi eritip, uzerine unu ekleyip cok az kavurup sutu ekledim. Kati muhallebi kivami alana kadar pisirdim ve icinde su, sogan, havuc ve karnabahar olan tencereme ekledim. Blender ile iyice puruzsuz bir hale gelene kadar ezdim. Baharatlari ve tuzu ekledim. Eger corbayi daha duru tercih ediyorsaniz bu asamada icine kaynar su ekleyerek daha duru yapabilirsiniz. Ben biraz yogun seviyorum. Ayirdigim karnabaharlari ve evde bitirmek istedigim bir kac parca haslanmis brokoliyi kucuk kucuk dograyarak corbanin icine ekledim. Eger puruzsuz bir corba isterseniz sonradan karbahar eklemeyebilirsiniz. En son bir kasik yogurdu ve bir kepce corbayi bardakta ayran kivamina gelene kadar karistirdim ve corbaya ekledim. Boylece corba kremali gibi olacak ancak yogurt sutun tadini biraz bastirdigi icin yogun bir sut tadi da gelmeyecek. Corba bence cok lezzetli oldu ama tabi bir mercimek corbasi degil :) Ara ara karnabahar yemis olmak icin pisirilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder