Sayfalar

10 Kasım 2013 Pazar

Tamari, Filizlenmis Tofu ve Sebzeli Tofu Sote

Tofu marinesi hazirlamak icin ne zamandir soya sosu almak istiyordum. Soya sosu benim yemeklerde kullandigim bir sos degil. O yuzden bizim evde pek bulunmaz ama tofu ya da tempeh tuketmek icin soya sosu sart gibi bir sey cunku marinesiz pisirince tofu cok tatsiz tuzsuz bir sey oluyor. Soya sosu bakarken tamari denilen baska tip bir soya sosu oldugunu farkettim. Ikisi de fermente edilmis soya fasulyesinden yapiliyor ancak soya sosunun icinde % 40-60 oraninda bugday bulunuyormus. Tamariye gore daha tuzlu ve daha akiciymis. Ozellikle glutensiz yiyecekleri tercih edenler tamari kullaniyormus. Bir kasik soya sosunun icinde 1000 mg tuz bulunuyormus ve bu miktar bir yetiskinin bir gunde almasi gereken miktarin yarisina esitmis, yani normal soya sosu gercekten cok tuzlu. Her zaman dusuk sodyumlu versiyonlari tercih etmekte yarar var. Iceriginde bugday bulunmadigi ve sadece soyadan uretildigi icin sanirim tamarinin tadi soya sosuna gore daha guclu ve lezzetliymis. Genelde tariflerdeki soya sosu yerine tamari kullanilacaksa yarisi ya da 3/4 oraninda kullanilmasi tavsiye ediliyormus. Tamari daha cok Japonya'da uretiliyormus ve tuketiliyormus. Hatta tamari icin Japon soya sosu bile denebiliyormus. Suan Dunya uzerinde yetistirlen soya fasulyelerinin cogu genetigi degistirilmis oldugu icin soya urunlerini ben organik olarak tercih ediyorum. Marketlerde organik tofu, organik tempeh, organik tamari ya da organik soya sosu bulmak mumkun. Fiyatlari da cok farketmiyor. Ben Strip District'teki Lotus isimli Asya marketinden aldim az sodyumlu tamariyi. 600 ml'lik cam sisedeki tamarinin fiyati $6.

Ilk denemeyi tofu ile yaptim dun aksam. Gecen hafta organik filizlenmis (sprouted) tofu almistim Trader Joe's'dan. Bu arada normal tofu ile filizlenmis tofu arasinda da biraz fark varmis. Filizlendirilmis soya fasulyesinden yapilinca sindirimi daha kolay oluyormus ve protein miktari  fasulyenin filizlendirilmesinden dolayi daha yuksek oluyormus.  100 gr normal tofuda 8gr protein bulunurken, 100 gr filizlenmis tofuda 10.5 gr protein bulunuyormus. 

Sebzeli Tofu Sote:

Tofuyu once sudan cikarip kagit havlu ile sararak uzerine icinde yemek olan kucuk bir tencereyi koyarak buzdolabinda yarim saat kadar beklettim. Tofu paketinde suda bekledigi icin sunger misali cok su emmis oluyor. Bu sudan kurtulmak icin boyle bir yontem uygulaniyormus, ben de uyguladim. Sonrasinda tavada sebzeli sote yapacagim icin kup kup kestim. Agzi kapakli bir saklama kapinin icinde marine sosu hazirladim. 220 gr (ustteki paketin yarisi oluyor) tofu icin hazirladigim marine sosuna 1 dis ince kiyilmis sarimsak, 1 dis sarimsak buyuklugunde rendelenmis zencefil, 1 cay bardagi tamari (ya da 1.5 cay bardagi soya sosu), yarim yemek kasigi aci sos, biraz kirmizi ve kara biber ekledim. Tofulari iyice bu sosa buladiktan sonra dolapta en az 3 saat bekletmek gerekiyor. Hatta ne kadar bekletilirse tofu o kadar lezzetli oluyor. Benim kupler biraz buyuk oldugu icin pek icine gecmemis. Bir dahaki sefer tofulari daha kucuk dograyacagim. Sonra once dogradigim soganlari ve evde olan sebzeleri (havuc, yesil biber, brokoli) az bir yagda soteledim. Tofuyu da ekleyerek butun yonleri biraz kahverengilesene kadar pisirdim. En son mantarlari da ekleyerek cok az daha pisirdim ve uzerlerine kapta kalan marine sosunu da ekledim. Ve tofu sotem hazir. Daha onceden pisirdigim esmer pirinc pilavinin yaninda cok guzel bir yemek oldu. Pisirmesi de cok kolay. Evde olan baska sebzelerle de (mesela misir, bezelye, karnibahar, kabak, patlican) ya da karides, tavuk ya da dana eti ile de zenginlestirilebilir. Makarnanin uzerine de cok yakisir. Hatta aklimdaydi ama sonradan unuttum, uzerine susam ekilebilir ve/ veya ince ince dogranmis taze sogan da koyulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder