Sayfalar

12 Aralık 2013 Perşembe

Yaban Havucu, Hint Yerelması, Tomatillo ve Avokadolu Tomatillo Sosu

Markette cok degisik sebzeler goruyorum. Hep denemek istiyorum ama tatlarini bilmedigim icin alip, denemekten cekiniyordum. Sonunda yaban havucu (parsnip), hint yerelmasi (yam) ve tomatillo (kabuklu, yesil, Meksika domatesi) alip denemeye karar verdim. Yaban havucu ve hint yerelmasini firinladim. Tomatilloyu ise firinda kozleyerek, sos hazirlamak icin kullandim.

Yaban havucu (Parsnip)

Maydanozgiller familyasindan havuc ile akraba olan bir kok bitkisiymis. Topragin uzerindeki yapraklari maydanoza veya cilantroya benziyor. Havuc gibi koni seklinde fakat daha buyuk ve beyaz renklidir. Anavatani Avrupa ve Asya'ymis. ABD'de 19.yy'dan sonra yetistirilmeye baslanmis. Cig olarak da tuketilebiliyormus fakat aslinda daha cok corbalarda, guvec gibi sulu yemeklerde ya da sotelerde kullaniyormus. Ayrica patates gibi kizartilarak da tuketilebiliyormus. Tatlimsi bir tadi var. 100 gram yaban havucu 75 kalori iceriyor. %80 su, %5 seker, %1 protein ve %5 lif iceriyor. Her 100 gram yaban havucunda 375mg potasyum bulunuyormus. Yuksek anti-oksidan iceriginden dolayi kansere karsi koruyucu oldugu soyleniyor. 


Hint yerelmasi (Yam)

Turuncu renkli tatli patatese benzeyen bir sebze bu. Haslanarak, kizartarak ya da firinlanarak tuketilebiliyor. gercekten cok lezzetli, tatli bir tadi var. Daha cok Asya ve Afrika ulkelerinde yetistiriliyor. ABD'de tatli patates daha cok tuketiliyor. Tatli patates yuksek beta-karoten icerigi, daha az karbonhidrat ve kalori iceriginden dolayi hint yerelamasina tercih ediliyormus.

1 adet yaban havucu, 3 adet kucuk boy kabak, 3 adet kucuk boy biber, 1 adet orta boy sogan, 5 adet asparagus ve 6 adet mantari kucuk kucuk dogradim. Zeytinyagi, yarim limon suyu, tuz, 1 avuc dogranmis maydanoz ve paprika ile harmanlayip 400 F (200C)  sicaklikta 40 dakika kadar pisirdim. En son uzerine rendelenmis mozzarella peyniri dokerek servis ettim. Butun et veya balik yemeklerinin yaninda servis edilebilir.

Hint yer elmasini ise patates gibi ince uzun dograyip zeytinyagi, tuz ve kekik ile harmanlayip, 400F (200C) sicakliktaki firinda 1 saate yakin pisirdim. Eger patates kizartmasi gibi kitir kitir olsun isterseniz buyuk bir tepsiye ust uste gelmeyecek sekilde dizin ve istediginiz kivama gelene kadar pisirin. Ben kucuk bir tepsiye koydugum icin ustte kalanlar altta kalanlardan biraz daha yumusak oldu ama yine de cok lezzetli oldu. Evde kizartma yapmayanlar icin cok guzel bir alternatif.

Dun firinlanmis sebzelerin uzerine rendelenmis peynir koyarak domates corba ile yedik. Bu sabah ise ogle yemegi icin bu sebzelerin birazini tortilla ile durum yapmak icin kullandim. Once tortillaya kendi yaptigim humustan surdum ve biraz sebzelerden koydum. 2-3 parca yesillik ve yine kendi yaptigim avokadolu tomatillo sosundan ekledim, sararak dürüm haline getirdim. Bu aksam da kalan sebzeleri karides soteye ekleyecegim. Hatta sabah omlete bile eklenebilir :) Buzdolabinda pismis sebze olmasi hafta icinde isleri baya kolaylastiriyor.

Tomatillo 

Orijini Meksika olan yesil domatese benzeyen kabuklu bir sebzedir. Haslanarak, kozlenerek ya da firinlanarak tuketiliyor. Ozellikle sos yapiminda kullaniyor. Meksika restoranlarinda yesil renkli, eksi tadi ola salsadan biraz daha akiskan bir sos (salsa verde) yediyseniz iste o sos bu sebzeden yapiliyor. 





Avokadolu tomatillo sosu (Avokadolu salsa verde):

5 adet tomatilloyu firinda yumusayana kadar kozledim. Sonra kabuklarini soyarak, bir avuc maydanoz, yarim sogan, cok az tuz, paprika ve 1 adet avokado ile blenderdan gecirdim. Lezzetli bir sos oldu. Ogle yemegi icin hazirladigimiz dürümlerin icine koyacagim. Ayrica salata sosu olarak da kullaniyorum. Birazini da daha sonra kullanmak icin donduracagim. Cipsle de guzel gidiyor aslinda :)

2 yorum:

  1. Merhba, bloğunuz çok güzel. Emeğinize sağlık. Hint yer elmasını ben de çok merak ettim. Tatlı patatesi hint yer elması diye satanlar var. Acaba nereden buldunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede yasiyorsunuz? Pittsburgh'da farmers marketlerde ya da buyuk supermarketlerde satiliyor. Haklisiniz bazen tatli patatesi Hint yer elmasi diye satanlar oluyor. Benim de yanlis aldigim cok olmustur :) Blogumu takip ettiginiz icin tesekkurler.

      Sil